«Медичний календар»

Експозиції книжкових виставок

Протягом березня 2023 року у відділі спеціалізованої медичної літератури експонуються наступні виставки книг та фахової періодики циклу «Медичний календар»:

  • 6 березня - Всесвітній день боротьби з глаукомою

11-17 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою щорічно проводиться 6 березня за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств по боротьбі з глаукомою і Всесвітньої асоціації пацієнтів, які страждають на глаукому. Метою цього Дня є інформування населення про важливість своєчасної діагностики та лікування глаукоми для попередження розвитку сліпоти.

Глаукома – це хронічне захворювання ока, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску та ураженням зорового нерва; у більшості випадків тривалий час протікаючи безсимптомно, поступово призводить до прогресуючої втрати зору, до сліпоти. Сліпота, що спричинена глаукомою, носить незворотній характер, бо гине зоровий нерв; повернення зору неможливе!

Глаукома належить до прогресуючих захворювань, проте раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з ним. Тематична добірка містить фахові видання з питань діагностики, лікування, профілактики глаукоми.

  • 24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз. День фтизіатра

Щорічно 24 березня за ініціативою ВООЗ відзначається всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох продемонстрував чисту культуру збудника – мікобактерії туберкульозу під мікроскопом, а також довів інфекційну природу захворювання, заразивши тварин. Мікобактерія названа його ім'ям - паличкою Коха.

Метою Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є підвищення обізнаності про епідемію туберкульозу, заходи щодо ліквідації цієї хвороби, і показати, що боротися з нею можна і потрібно. Символ Дня боротьби з туберкульозом - БІЛА РОМАШКА, як символ здорового дихання.

Туберкульоз - одне з найдавніших хронічних інфекційних захворювань, характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму, але найбільш частою його локалізацією є органи дихання. Згідно даних ВООЗ, Україна входить до п’ятірки країн з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Дотримуючись необхідних запобіжних заходів, можна убезпечити себе від зараження. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

На виставці представлені актуальні видання з проблем ранньої діагностики, лікування та профілактики туберкульозу.

Запрошуємо до перегляду!