«Соборність України: нерозривний зв’язок поколінь»

Розгорнута книжкова виставка

Враховуючи велике політичне та історичне значення для утворення єдиної (соборної) української держави та з нагоди 103-ї річниці проголошення Акту Злуки  працівники відділу абонементу, у січні 2022 року, в холі біліотеки, організували розгорнуту книжкову виставку «Соборність України: нерозривний зв’язок поколінь». На виставці представлено літературу про діяльність Центральної Ради, проголошення Акту Злуки та історичного значення події об'єднання українських земель в єдину Соборну Україну.

Офіційно в Україні свято Соборності  встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. Воно покликане засвідчити консолідацію та незламність Українського народу, єдність громадян України, які проживають у різних її регіонах.

22 січня 1919 на Софійському майдані у Києві Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну. Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу.

На честь Акта Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій – Всеукраїнський Ланцюг Єднання. 21 січня 1990 від Софійської площі, вулицями Києва — на Житомир, Рівне, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Закарпаття – стали в єдиний ланцюг понад три мільйони українців.