«А слава - заповідь моя»

Відкритий конкурс на краще читання віршів Тараса Григоровича Шевченка

«А слава - заповідь моя». Цими словами завершується вірш Кобзаря «Доля», який було запропоновано для декламації учасникам Відкритого конкурсу на краще читання віршів Тараса Григоровича Шевченка українською та англійською мовами, що відбувся 1 березня 2023 року в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Конкурс пройшов в ознаменування 209-ої річниці великого Кобзаря і був присвячений Збройним Силам України.

Здається, це був меншою мірою конкурс. Це була декламація геніальних поетових рядків талановитою молоддю Житомира, яка уже не з книжок знає, що таке жити під час військових тривог. Щемливі Тарасові віршовані слова про гірку і немилосердну долю і водночас, про глибинну поетову впевненість у її звитяжну славу, і ласкаву, тиху любов до тих малих українців, які лишень починають торувати свій життєвий шлях …Про це кожен з конкурсантів, декламуючи твір, говорив, начебто від себе. І в тому й геніальність Шевченка, що для кожного він свій, рідний. Тому й визнають сьогодні у світі поетичний геній Шевченка, що зміг демократизувати світову і європейську літературу, стаючи на захист людської гідності, свободи і справедливості.

Якщо облишити побоювання зайвої пафосності, то можна сміливо зазначити, що лави учасників конкурсу складала справжня еліта нашої молоді. Тут були представники навчальних закладів усіх ланок освіти – від професійно-технічної до вищої школи. І усі вони - і хлопці і дівчата разом зі своїми викладачами - продемонстрували злагоджену і відповідальну роботу в організації виступів на конкурсі. А найголовніше - дивовижно натхненне виконання, проникнення у шевченкову поетику і справжній, непідробний патріотизм, посилений реаліями важкого нашого часу. І красномовним став невеличкий епізод у ході заходу, коли на допомогу одному з конкурсантів, який забув слова, прийшла, учениця ДНЗ ЦЛППОН Уляна Лисайчук. Не вагаючись, вона вибігла на авансцену і віддала хлопцеві власну папку з текстом вірша. Напружену паузу було перервано і хлопець зміг гідно завершити свій виступ.

Поза конкурсною програмою, вірш «Доля» прозвучав польською і німецькою мовами на знак подяки державам, які підтримують Україну у ці нелегкі часи. Особливу атмосферу заходу надали виступи талановитих студентів ЖМФК ім.В.С.Косенка з виконанням інструментальної музики.

Конкурс було організовано Житомирським музичним фаховим коледжем ім. В.С.Косенка у партнерстві з обласною універсальною науковою бібліотекою імені Олега Ольжича за підтримки обласного управління культури Житомирської обласної ради.

На конкурсі виступали здобувачі освіти Житомирського військового інституту ім. С.П.Корольова (начальник - генерал-майор О.В. Левченко), Житомирського музичного фахового коледжу ім.В.С.Косенка (директор – А.Ю. Бродська), Житомирського торговельно-економічного коледжу (директор Г.Л. Губарєв), ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м.Житомира» (директор О.І. Старинець), Житомирського ліцею№27 (директор С.М. Коротка).