«Космос: вчора, сьогодні, завтра»

Ілюстрована книжкова виставка

12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики. Саме  цього дня (12 квітня) Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" здійснив перший в історії людства політ навколо орбіти Землі. На честь цієї історичної події 12 квітня в усьому світі відзначають як Всесвітній день авіації і космонавтики, а також Міжнародний день польоту людини в космос.

З нагоди свята у відділі виробничої літератури бібліотеки була представлена ілюстрована книжкова виставка «Космос: вчора, сьогодні, завтра», на якій представлено книги, що розповідають цікаві факти про космос, наукові дослідження та відкриття Всесвіту, історичні постаті, що присвятили своє життя вивченню та опануванню космічного простору.

До уваги користувачів представлені книги авторства першого космонавта України, Героя України, кандидата технічних наук, народного депутата України четвертого скликання, генерал-майора авіації, космонавта-випробувача, льотчика-випробувача 1-го класу Леоніда Костянтиновича Каденюка та книга, присвячена Леоніду Каденюку.

Каденюк Л. К. Мисия – Космос /Леонід Каденюк, [худож. оформ. В. И. Барыбы]. – Київ : Довіра, 2011.-380с.

Емоційно насичена розповідь про його політ у 1997році у складі екіпажу космічного корабля «Колумбія». Видання містить надзвичайно цікаві описи етапів польоту, портрети його учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце в ньому планети Земля і відповідальність людини за її майбутнє.

Перервана місія. Пам’яті Леоніда Каденюка / [Ю. Туниця та ін.; упоряд. : Ю. Туниця, Т. Туниця] ; Захід. наук.  центр НАН України і МОН України, Міжнарод. ін.-т-асоц. регіон. еколог. проблем. – Львів : Піраміда, 2023. – 212 с.

У книгу увійшли розповіді про земну, соціально значущу місію першого космонавта Леоніда Каденюка, фрагменти його споминів, публікації про космос і космонавтику, численні інтерв’ю, листування та спогади, що їх у різні роки давав автор.

Космос й досі продовжує вабити та інтригувати людство, як і сотні років тому.