«Окупація, або Правда про український Київ 1941–1942 рр.»

Презентація нової книжки Богдана Червака

16 березня 2024 року у відділі літератури з мистецтв відбулася презентація книжки голови Організації українських націоналістів Богдана Червака «Окупація, або Правда про український Київ 1941–1942 рр.»

На зустріч прийшли люди, не байдужі до долі незалежної України, ті, хто цікавиться героїчними сторінками боротьби за українську державність у XX столітті.

Автор розповів про діяльність Організації українських націоналістів в окупованому німцями Києві, про похідні групи, які рухались до Києва через Житомир. Цікавою була розповідь про боротьбу в 1941–1942 роках голови ОУН(м), поета і вченого Олега Ольжича (Кандиби) та поетеси і публіцистки Олени Теліги. Вони вели безкомпромісну, сповнену небезпек і жахливих людських втрат боротьбу за утвердження ідеалів самостійної Української держави в окупованому Києві і віддали свої життя в борні за незалежну Україну.

У книжці також ідеться про суспільно-політичне та культурне життя столиці під час німецької окупації, у тому числі діяльність різноманітних українських установ: Української національної ради, редакції газети «Українське слово», Українського Червоного Хреста тощо.

Ця праця створена на основі документальних свідчень безпосередніх учасників тих подій та розвінчує нав’язані московською пропагандою міфи про так званий «колабораціонізм» українського національного визвольного руху. Також вміщені документи, які раніше не публікувалися в Україні і які в правдивому світлі розповідають про роль і місце ОУН під час Другої світової війни. Велику частину опублікованих документів зібрав і впорядкував житомирський обласний провідник ОУН Андрій Іванюк.

Опубліковано мартиролог українських патріотів — жертв нацизму, які загинули у Бабиному Яру в окупованому німцями Києві в 1941–1943 роках.

Богдан Червак відповів на запитання присутніх, а також дав автограф-сесію.